2. Az energia-védelem (Power Protecion) áttekintése

Az energia-védelem háromféle módja használható otthoni felhasználóknak:

  1. Túlfeszültség-védelem (Surge Suppressor)

  2. Hálózati kiegyenlítő (Line Conditioner)

  3. Szünetmentes tápegység (Uninterruptable Power Supply)

Bár ez a HOGYAN a szünetmentes tápegységekre koncentrál, azért a másik két védelmi rendszert is bemutatjuk érintőlegesen, azért, hogy segítsen megérteni a szünetmentes tápegység feladatát. Ez hasznos lehet még akkor is, ha a szünetmentes tápegységek csökkenő árából eredően csökken az azok iránti érdeklődés. Mindezek mellett a másik két lehetőség is jól használható.

2.1. Túlfeszültség-védelem (Surge Suppressor)

Ezek alapvetően különleges biztosítékok az áramforrás és a hardver között; lecsípik a feszültség tüskéket, de alacsony feszültség vagy áramszünet esetén nem nyújtanak segítséget.

Ez eléggé csekély védelem egy drága hardver számára. Nem csak tápfeszültség esetében használhatók, hanem telefonvonal, RS-232 és párhuzamos port esetében is (ha hosszú kábelt használsz; általában felesleges, ha az eszközt közvetlenül a számítógéphez csatlakoztatod, és az összes eszköz védett a külső áramforrásoktól). Jól jegyezd meg, hogy az összes számítógéphez csatlakoztatott eszközt védelemmel kell ellátni; ha túlfeszültség-védelemmel látod el számítógéped, de például a nyomtatód nem, akkor egy zárlatos nyomtató a számítógépet is tönkreteheti.

Fontos tudni a túlfeszültség-védelemről azt, hogy időnként szükség lehet a cseréjére, ha nagy áramlökést „szívott magába”. A biztosítékon kívül a legtöbb túlfeszültség-védelemben vannak un. Metal-Oxide Varistor alkatrészek (MOV), amelyek elnyomják a túlfeszültséget. A legtöbb olcsó túlfeszültség-védelemmel az a baj, hogy nem jelzik, ha a MOV telített, így nincs többé védelem. Sokkal jobb, ha van egy kijelző rajta.

Túlfeszültség-védelmet elektronikai alkatrész boltban, kedvezőbb áron számítástechnikai boltban vagy magazinon keresztül vehetsz. Ezek alacsony árú eszközök (8-10 eFT - a lektor)

2.2. Hálózati kiegyenlítő (Line Conditioner)

Ezek az eszközök kiszűrik a zajt az AC vonalakból. A zaj elronthatja a tápegységet, és korai meghibásodáshoz vezethet. A túlfeszültségtől és rövid feszültségeséstől is megvédenek.

A Tripp-Lite 1200-t mint jobbféle hálózati kiegyenlítőt használtam; egy doboz nagy lágyacél transzformátorral és egy pár kondenzátorral, így nincs lehetősége a túláram átjutásának egyik oldalon sem. Ha egy ilyet használsz, csak nevetsz az áramszüneteken és viharokon. Járulékos szolgáltatás, ha véletlenül kihúzod a csatlakozót a falból, van időd újra bedugni azt, mielőtt a géped észrevenné (velem ez történt egyszer). De egy igazi szünetmentes tápegység jobb.

Netter Trey McLendon jó dolgokat mondott a Zero hálózati kiegyenlítőkről: „A munkahelyi rendszerünk [...] 2,5 éve védve van a viharoktól...az egyik villám kiütött egy MOV-típusú túlfeszültség-védelmet, amit az utca túloldalán egy Mac disztribútor használt. A Zero hálózati kiegyenlítő csak zümmögött egy kicsit amikor a feszültséghullám megérkezett, de ez nem okozott fennakadást. A működési elve a következő: a ZS egységek passzív elemek hálózatával mérsékelik az áramlökést, majd elvezetik a semleges vonalra, amely szabvány szerint a földre van kötve a dobozon kívül. A MOV egységek a földbe vezetik az áramlökést a számítógépnél, amikor keresztülmegy a soros portokon, hálózati (network) csatlakozókon stb.”

Az áruk nagy szórást mutat $40-400 között, a készülék képességeitől és terhelhetőségétől függően. A legjobb választás lehet egy megbízható csomagküldő szolgálattól rendelni egyet. A hálózati kiegyenlítőket általában nem kell kicserélni áramlökés után; ellenőrizd le, hogy a Te készülékedben vannak-e MOV-ok.

2.3. Szünetmentes tápegység (Uninterruptable Power Supply)

Egy szünetmentes tápegységnek három funkciója van. Először, megszűri a hálózati feszültséget, lecsillapítja a tüskéket és a feszültség-ingadozásokat, amelyek megrongálhatják a készülékeket. Másodszor, egy bizonyos üzemidőt még biztosít áramkimaradás esetén — sokszor így hidalhatunk át rövidebb áramszüneteket. Harmadszor, ha a szünetmentes tápegység energia fogytán van, elindíthat egy számítógép-leállítási folyamatot, és így megkímél minket a fájlrendszerek sérülésétől. Bár a váratlan leállások által okozott károk manapság sokkal kisebbek a naplózó fájlrendszereknek köszönhetően mint például a Linux EXT3 vagy JFS fájlrendszere, egy teljes leállítási folyamat még mindig az egyik legfontosabb a rendszergazda lelki nyugalmának megőrzése érdekében.