4. Videórögzítő alkalmazások

4.1. Parancssoros programok

Ahogyan a cím is sugallja, ezek nem igénylik az X Window rendszert a kamera működtetéséhez és képek rögzítéséhez.

4.1.1. Streamer

A Streamer sokoldalú program, amely lehetővé teszi webkameráról vagy videóeszközről képek rögzítését, csupán a parancssor használatával. Tartalmazhatja ezt a programot a Linux-terjesztésed Xawtv csomagja, vagy külön le kell tölteni, mint a Debianban. Megtalálható Gerd Knorr Xawtv-s honlapján, sok információval együtt. Íme, hogyan rögzítsünk egy standard JPEG képet a parancssorban, ahol a kamerát a /dev/video0 eszközön át érjük el:

  $ streamer -c /dev/video0 -b 16 -o outfile.jpeg

...ahol a -b a színek számát jelenti (bpp-ben, lehet 15, 16, 24 vagy 32), a -o a kimeneti fájl nevét, ami az aktuális könyvtárba fog kerülni (a -o után adjuk meg az elérési utat /eleresi/ut/kimenet.jpg formában, ha más könyvtárba szeretnénk tenni). Ha több képet is rögzítünk, lássuk el a kimeneti fájlok nevét nullákkal, ugyanis a streamer képes folytatólagosan számozni a képeket, tehát a -o outfile000.jpeg-ből lesz outfile001.jpeg, outfile002.jpeg stb.

Egy .avi fájl készítése:

  $ streamer -q -c /dev/video0 -f rgb24 -r 3 -t 00:30:00 -o /home/jhs/outfile.avi

...ahol -q a csendes (quiet) végrehajtást jelenti (nincs kimeneti üzenet), a -f a formátumra vonatkozik (rgb24 jelenti a TrueColor avi-t), -r pedig a másodpercenkénti képkockák számát, -t a felvétel idejét (30 perc). A streamer raw és Quicktime™ (nem-Sorensen) formátumban is tud felvenni, és természetesen hangot is. Lásd a streamer --help parancsot további információkért.

4.1.4. Webcam

A Webcam egy automatizált parancssori eszköz webkamerák működtetéséhez, s a Xawtv honlapján érhető el. Kiválóan alkalmas ütemezett működtetésre, pl. cron feladat-ütemezéssel, mivel nem igényel parancssori opciókat, csak egy előzőleg megszerkesztett konfigurációs fájlt (ez rendszerint a ~/.webcamrc. Hasonlít a camE-re annyiban, hogy ez is képes képek rögzítésére és web-szerverre való feltöltésre ftp-n vagy ssh-n keresztül.

4.2. GUI (grafikus felhasználói felülettel rendelkező) programok

4.2.1. Xawtv

Az Xawtv egy X-alapú program videóeszközök Linux alatti eléréséhez, beleértve TV-tunereket és webkamerákat. A honlapja a http://bytesex.org/xawtv webhelyen található.

Amikor először próbáljuk ki a webkamerát, és a dolgokat helyesen állítottuk be, akkor használjuk a -hwscan opciót:

  $ xawtv -hwscan This is xawtv-3.72, running on Linux/i686 (2.4.21) looking for available devices
   
  /dev/v4l/video0: OK		[ -device /dev/v4l/video0 ] type : v4l name : BT878(Hauppauge (bt878)) flags: overlay capture tuner
  /dev/v4l/video1: OK		[ -device /dev/v4l/video1 ] type : v4l name : IBM USB Camera      flags: capture

...hogy lássuk a rendelkezésre álló eszközöket (a rendszered kimenete jelentősen különbözhet). Nyissunk egy xtermet és indítsuk az Xawtv-t, hogy felvegyen a webkamera video-eszközről:

  $ xawtv -c /dev/video1 This is xawtv-3.72, running on Linux/i686 (2.4.21)

...és (remélhetőleg) a kamera elkezd képeket továbbítani egy ablakba az asztalon. Az xtermben hibaüzeneteket láthatunk, ha nem működnek a dolgok, és ezek jól jönnek a konfigurációs problémák diagnosztizálásakor. Ha mindez egyáltalán nem érdekel és minden megfelelően működik, akkor legközelebb az ablakkezelőd menüjéből indítsd el az Xawtv-t. Többet olvashatsz az Xawtv opcióiról a man xawtv parancs kiadásával.

4.2.2. Gqcam

A Gqcam egy grafikus GTK+-alapú alkalmazás, amelyet eredetileg a Connectix Quickcam eléréséhez írtak, de most már majdnem mindegyik video4linux kompatibilis webkamerát támogatja. Intuitív kezelőfelülete van, ami a nézegetést, a pillanatfelvétel-készítést és a webkamera konfigurálását rendkívül egyszerűvé teszi. Különösen ajánlott azoknak, akik csak ötletszerűen akarnak felvételeket készíteni, és nem kívánnak konfigurációs fájlokat szerkeszteni vagy parancssort használni.