Linux Dokumentációs Projekt Kiáltvány 


Javította: David S. Lawyer dave [AT] lafn.org
Utolsó javítás: 2000 december 18.

Fordította: Daczi László dacas [AT] freemail.hu
Lektorálta: Varga Zsolt tech.translation [AT] axelero.hu
Utolsó simítások: 2002 június 24.

A Linux Dokumentációs Projekt céljainak, helyzetének, egyezményes dokumentum-formátumának és licenc követelményeinek leírása.


1. ÁTTEKINTÉS

A Linux Dokumentációs Projekt ingyenes, jó minőségű dokumentáció készítésén dolgozik a GNU/Linux operációs rendszer számára. Az LDP átfogó célja, hogy együttműködjön a Linux dokumentáció elkészítése kapcsán felmerülő összes kérdés megoldásában. Ez magába foglalja a "HOGYANok" és "Kézikönyvek" készítését. Reméljük, sikerül egy könnyen használható és kereshető dokumentációs rendszert létrehoznunk a Linuxhoz. Ez a kézikönyv oldalak, információs doksik, HOGYANok és egyéb dokumentumok egységbe rendezését jelenti.

Az LDP célja hiteles és szabadon hozzáférhető dokumentáció készítése a Linuxról. Miközben a folyamatosan elérhető (és letölthető) dokumentációt rendszeresen frissítjük, és próbáljuk követni a Linux világának változásait, szeretnénk, ha néhány dokumentum CD-n és nyomtatott könyv formájában is megjelenne. Ha érdeklődsz valamely LDP munka közzététele iránt, nézd meg az "LDP Dokumentumok Közzététele" fejezetet.

Az LDP lényegében önkéntesek egy laza csoportja, minimális központi szervezettel. Mindenkit örömmel látunk, aki szeretne segíteni ebben a munkában. Úgy érezzük, ez a laza együttműködés, és a projektek a levelezőlistáinkon történő megvitatása a legjobb útja a haladásnak. Ha nem értünk egyet bizonyos kérdésekben, addig vitatkozunk egymással, míg el nem jutunk a kölcsönös megegyezésig.


2. AZ AKTUÁLIS PROJEKTEK ÉS AZ EZEKBEN VALÓ RÉSZVÉTEL

Jelenleg az LDP fő célja a HOGYANok készítése. Ha úgy gondolod, szeretnél egy bizonyos HOGYANt készíteni, először ellenőrizd le, létezik-e már egy ebben a témában. Ha igen, vedd fel a kapcsolatot a karbantartójával, és ajánld fel segítséged. Ha még nincs erről a témáról szóló HOGYAN, akkor egy újat kell készítened. Nézd meg az LDP szerzői kézikönyvet (régebben a HOGYAN-HOGYANt) és/vagy a HOGYAN-INDEXet további részletekért.

A "Kézikönyvek" nagy, könyvméretű LDP dokumentumok, amelyek általánosabbak, és több témakört tartalmaznak. Erre jó példa a rendszer-adminisztráció. Ezen kívül karbantartjuk a C programozásról és a számítógépes eszközökről szóló kézikönyv oldalakat is.

Más feladatok keretében ellenőrizzük a HOGYANok érthetőségét és hibamentességét, fejlesztjük a webhelyünket, valamint egy beépített dokumentációs rendszert készítünk a Linuxhoz. Ha érdekel valamelyik projekt (a HOGYANok készítésen kívül), vedd fel a kapcsolatot a jelenlegi LDP koordinátorral Guylhem Aznarral guylhem [AT] metalab.unc.edu , vagy küldj egy e-mailt az LDP-nek feedback [AT] linuxdoc.org.


3. LDP WEBHELYEK

Az LDP-nek több mint 250 tükrözése van szerte a világon, ezeken a helyeken megnézheted és/vagy letöltheted az LDP dokumentumokat. A központi hely a http://www.linuxdoc.org. Itt találod meg a tükrözések helyeit majd ezután felkeresheted a hozzád legközelebb lévőt.


4. EGYEZMÉNYES DOKUMENTUMFORMÁTUMOK

Itt találod meg a jelenleg egyezményesen használható LDP dokumentum-formátumok leírását. Ha szeretnél egy új dokumentumot más formában készíteni, kérjük, először tudasd velünk terveidet.

  • Minden HOGYAN dokumentum LinuxDoc vagy DocBook SGML formátumban készül. A LinuxDoc egyszerűbb, míg a DocBook összetettebb, több lehetőség van benne a dokumentum formázására.

  • A kézikönyvek (guides) -- az LDP által készített teljes könyvek -- hagyományosan LaTeX-ben készültek, mivel az elsődleges céljuk a nyomtatott formában való megjelenés volt. Mindemellett a kézikönyvek szerzői az SGML irányába mozdultak el (DocBook DTD), mivel ezzel többféle formátumban tudják közreadni műveiket, mind nyomtatott, mind elektronikus formában. Ha LaTeX-et használsz, egy általunk készített stílusleíró-állomány használatával a kinyomtatott kézikönyv megjelenése következetesen meg fog felelni a többi LDP dokumentum külalakjának.

  • A kézikönyv oldalak (man pages) - a Unix szabványos elektronikus kézikönyv formátuma - a Unix szabványos nroff man (vagy BSD mdoc) makrójával készülnek.


5. LICENC KÖVETELMÉNYEK

Az LDP dokumentumok (vagy egyéb LDP munkák) szabadon másolhatók és terjeszthetők (eladás vagy elajándékozás) bármilyen adathordozón és/vagy formában. Nem szükséges tiszteletdíjat fizetni a szerzőknek. Nem követelmény, hogy a dokumentumok módosíthatók legyenek, de ezt a megoldást javasoljuk és támogatjuk.

Elkészítheted a saját licencedet, amely teljesíti ezeket a feltételeket, vagy egy már meglévő licencet is használhatsz. Az LDP-nek van egy szabványos licence amit használhatsz, ha akarsz. Néhányan a GPL-t, használják, míg mások a saját licencüket írják meg. Van egy projekt, amely egy speciális GPL licenc kidolgozásán fáradozik kifejezetten dokumentumok számára. Ez jó választás lehet a későbbiekben.

Minden egyes dokumentum szerzői joga a fő szerző(ke)t illeti meg. "A Linux Dokumentációs Projekt" nem egy hivatalos szervezet, ezért nem lehet a szerzői jogok tulajdonosaként feltüntetni.


6. SZABVÁNYOS LICENC

Az alábbiakban található egy mintául szolgáló szerzői jogi nyilatkozat, és a "szabványos" licenc, amit munkád közzétételénél használhatsz:

Copyright (c) 2000 by John Doe (módosítsd a saját nevedre)

Ez a dokumentum tetszőleges formátumban szabadon másolható és terjeszthető (értékesíthető vagy elajándékozható). Kérjük, a javításokat és/vagy megjegyzéseket juttassa el a dokumentum karbantartójához. A dokumentum alapján bármilyen származtatott munkát lehet készíteni és terjeszteni, az alábbi feltételek mellett:

  1. A származtatott munkát (a leghasználhatóbb formátumban, mondjuk sgml-ben) el kell küldeni az LDP-nek (Linux Dokumentációs Projekt) vagy az egyéb projekteknek, az Interneten történő közzététel céljából. Ha a dokumentum nem az LDP keretein belül készült, akkor tudatni kell az LDP-vel a munka elérhetőségét.

  2. Az eredeti munka licencét vagy a GPL-t kell használni. A dokumentumhoz mellékelni kell egy szerzői jogi nyilatkozatot, vagy legalább egy hivatkozást a felhasznált licencre.

  3. A dokumentumon fel kell tüntetni az eredeti munka készítőit és a főbb közreműködő személyeket.

Ha a fordításon kívül más, származtatott munkát is szeretnél készíteni, kérjük vitasd meg elképzeléseidet az eredeti mű jelenlegi karbantartójával.


7. LDP DOKUMENTUMOK KÖZZÉTÉTELE

Ha kiadóként érdekelt vagy LDP dokumentumok terjesztésében, kérjük, olvasd el ezt a fejezetet.

Az előzőekben tárgyalt licenc követelmények alapján mindenki számára engedélyezett a Linux Dokumentációs Projekt dokumentumok pontos (szó szerinti) másolatának közzététele és terjesztése. Ehhez nincs szükséged a kifejezett engedélyünkre. Mindezek ellenére, ha terjeszteni szeretnél egy LDP dokumentumon alapuló fordítást vagy származtatott munkát, ha a műhöz tartozó licenc ezt megköveteli, szükséged lehet a szerző előzetes írásbeli engedélyére.

Az LDP dokumentumokat természetesen haszonszerzés céljából is értékesítheted. Mi támogatjuk az ilyen kezdeményezéseket, de ne felejtsd el, hogy mivel az LDP dokumentumok szabadon terjeszthetők, bárki másolhatja és terjesztheti őket. Ebből következik, hogy a könyv szabadon másolható részeinek felismerhetőnek és elkülöníthetőnek kell lenniük, oly módon, hogy ezzel megkönnyítsd azok másolását a többi anyagra vonatkozó szerzői jogok megsértése nélkül.

Nem követeljük meg, hogy honoráriumot fizess az LDP dokumentumok értékesítéséből származó nyereségedből. Ennek ellenére azt ajánljuk - ha haszonszerzés céljából értékesíted az LDP dokumentumokat - kínálj fel honoráriumot vagy részesedést a szerzőnek, az LDP-nek mint szervezetnek, vagy a Linuxot fejlesztő közösségnek. A terjesztett LDP dokumentumból egy vagy több ingyenes példányt el is küldhetsz a szerzőhöz. A támogató magatartásodat az LDP és a Linuxos közösség nagyra fogja értékelni.

Szeretnénk minden olyan tervről értesülni, melyek az LDP dokumentumok kiadását vagy terjesztést tűzik ki célul, azért, hogy megtudjuk, ezek a dokumentumok hogyan válnak elérhetővé. Ha LDP dokumentumot teszel közzé vagy ezt tervezed, kérjük, küldj egy e-mailt a következő címre: feedback [AT] linuxdoc.org. Jó dolog tudni arról, hogy ki mit csinál.

Támogatjuk a Linux szoftverek terjesztőit, hogy az LDP dokumentumokat CD-n terjesszék a programokkal együtt. Szándékaink szerint az LDP dokumentumok adják majd a "hivatalos" Linux dokumentációt, és jól esik látni, hogy a szoftver disztribútorok az LDP dokumentumokat beépítik az összeállításaikba.


Előző Kiáltvány: 1999.10.18 |  Utolsó módosítás: 2002.02.14 |  feedback@en.tldp.org